In december 2021 werd ‘Eiland van Hoop’ bekroond met de cultuurhistorische ‘Lutineprijs’. De uitreiking vond plaats op 25 maart 2022 in het gemeentehuis van Terschelling.
Uit het juryrapport
“Terschelling heeft er met dit boek een prachtig document bij gekregen op het snijvlak van literatuur en wetenschap en op het snijvlak van het kleine Terschelling en de wereld eromheen. Het boek is bovendien ruimschoots gedocumenteerd met ruim 200, dikwijls zeer uitgebreide eindnoten die aantonen hoezeer de auteur zich heeft verdiept. De teksten worden begeleid door fraaie en ter zake doende, dikwijls weinig bekende illustraties: schilderijen, prenten, reconstructies, kaarten, plattegronden, kadastrale kaarten, getuigschriften en manuscripten en naarmate we dichter bij onze tijd komen van al even fraaie foto’s. Ondanks het kleine formaat waarop moest worden afgedrukt is de leesbaarheid van het beeldmateriaal over het algemeen goed gebleven. Tezelfdertijd geeft het boek ons een mooie inkijk in het landbouwbedrijf, de zeilvaart, de strandrijderij en het reddingwezen. In het laatstgenoemde geval is terecht veel gebruik gemaakt van soms hartverscheurende verslagen van ooggetuigen en functionarissen van wat toen en nog lang daarna de Noord- en Zuid- Hollandsche Redding-Maatschappij zou heten.
Trusan Knop beschrijft dit alles aan de hand van haar familie van grootmoeders kant, de Palsen. Ze doet dat op een uitermate aansprekende wijze die wat de jury betreft een prachtig leesbaar boek oplevert dat je de eilander samenleving van weleer aan de hand van de lotgevallen van één familie intrekt. Het bevat veel niet eerder gepubliceerd materiaal en beschrijft Terschelling in een tijd dat het zowel midden in de wereld stond, dankzij de band met de zee, maar tegelijkertijd een stuivende uithoek was. Een plek waar je je met het uitoefenen van verschillende beroepencombinaties als gezin vaak slechts moeizaam kon handhaven, maar waar het oog steeds op de toekomst gericht bleef en de liefde voor het eiland de mens ver wegbracht, doch ook steeds weer deed terugkeren. Een nieuwe tijd die na de Eerste Wereldoorlog in het boek doorschemert, maar die de auteur terecht in het Interbellum laat eindigen. Een juweel van een boek dat leest als een roman over het dagelijks leven op Terschelling in het bijzonder rond Midsland, op de grens min of meer van West en Aast. Een Lutineprijs waardig.”
Jury van de Lutineprijs 2021
“Het boek zelf bevat een boeiende verantwoording. Je schrijft over je jaarlijkse bezoeken aan familie hier. Over de meer en meer groeiende belangstelling naar de achtergronden, geschiedenis en verhalen en over plaatsen, zoals het Nordlân en Dorreveld, en over de lange, lange reeks voorouders. Hoe die belangstelling uitmondde in verdieping en stukjes schrijven. En verder. Waarna je na jaren studie en met groot invoelingsvermogen bij ons een eiland-, familie- en levensgeschiedenis van bijna vier eeuwen op tafel legt, waar we niet meer omheen kunnen.”
Wethouder S. Haringa
“Veel onderzoek, vooral in de archieven, heeft als resultaat een vlot en goed leesbaar boek opgeleverd. Een boek met een schat aan gegevens en dat wordt gewaardeerd. Dat merken we vandaag bij de uitreiking van de Lutineprijs, die overigens heel toepasselijk niet in december is uitgereikt maar nu, nu alles in de ‘Knop’ zit.”
Cor Swart